Quantcast
Channel: Maailmanperintökohde Suomenlinnan viralliset sivut
Viewing all 401 articles
Browse latest View live

Tule vapaaehtoiseksi Suomenlinnan Museopäivään

$
0
0

Suomenlinna on nyt mahdollista kokea uudella tavalla, kun linnoituksen omaan Museopäivään pääsee tekemään vapaaehtoistyötä. Nyt toteutettava vapaaehtoistyön mahdollisuus on uusi tapa osallistua Suomenlinnan maailmanperintökohteen säilyttämiseen.

Asukkailla on laaja tietämys Suomenlinnasta ja olisi hienoa saada myös asukasedustajia mukaan Museopäivään vapaaehtoisiksi. Museopäivän aikana vapaaehtoiset pääsevät ohjaamaan kävijöitä ja kertomaan Suomenlinnan palveluista kotimaisille ja kansainvälisille kävijöille yhdessä Suomenlinnan hoitokunnan matkailuneuvojien kanssa. Vapaaehtoisten avulla yhä useampi kävijä saa tietoa Museopäivästä ja toisaalta vapaaehtoiset saavat kosketuksen Suomenlinnan-kävijöihin.

– Vapaaehtoisilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä. Toivomme, että vapaaehtoiset viihtyvät ulkoilmassa ja jaksavat hymyillä läpi koko tapahtuman. Kaikki vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan projektikoordinaattori Veera Nikkanen.

Suomenlinnan Museopäivä on Suomenlinnan kaikkien kuuden museon yhteinen tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Kustaan päivänä 6. kesäkuuta. Tapahtumapäivänä Suomenlinnan museoissa voi vierailla maksutta ja tarjolla on ohjelmaa koko perheelle. Kaikki museot ovat avoinna tavallista pidempään, iltakahdeksaan asti.
Vapaaehtoiseksi voi hakea viimeistään 15.5.2019. Hakulomake ja lisätiedot löytyvät Suomenlinnan verkkosivuilta.

Vapaaehtoistyöntekijät säilyttävät yhteistä kulttuuriperintöämme

Suomenlinnan säilyttämiseen voi osallistua erilaisin vapaaehtoistyön keinoin. Viime vuonna Suomenlinnassa toimi noin 100 vapaaehtoista. Vapaaehtoistyöllä annetaan kaikille Suomenlinnasta kiinnostuneille mahdollisuus osallistua yhteisen kulttuuriperintömme suojeluun.

Vuosien varrella maailmanperintökohteessa on järjestetty muun muassa kansainvälisiä World Heritage Volunteers -vapaaehtoisleirejä ja erilaisia talkoita. Suomenlinnassa työskentelee lisäksi useita Helsingin kaupungin puistokummeja, joiden tehtävät ovat pääasiassa maisemanhoitoon liittyviä.

Erilaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön on tarjottu vuodesta 2015 lähtien.

Lisätietoja:

Seuraa somessa aihetunnisteilla #vapaaehtoistyö #suomenlinna #volunteeringforworldheritage #museopäivä


Suomenlinnan asukkaiden oma sivusto Vianet julkaistu

$
0
0

Suomenlinnan asukkaiden oma extranetsivusto nimeltään Vianet julkaistiin tällä viikolla. Vianet löytyy osoitteesta vianet.suomenlinna.fi. Kaikki asukkaille tarkoitettu viestintä keskitetään jatkossa Vianetiin. Suomenlinnalaisilla toimijoilla ja yrittäjillä oli jo oma extransa, ja nyt asukkaatkin saivat omansa. Vianet toimii yhtä lailla tietokoneella, puhelimella ja tabletilla eli sinne pääsee mistä vain, milloin vain.

Extran hieno nimi saatiin nimikisasta, jossa Vianet-nimi oli välähtänyt kahden eri asukkaan mieleen. Ehdottajat palkittiin nimi-ideasta opastetulla kierroksella linnoituksessa ja pullakahveilla. Kiitos kaikille nimikisaan osallistuneille!

Mitä Vianetissä on?

Kaikki hoitokunnan julkisilla verkkosivuilla oleva, vuokralaisille suunnattu sisältö ja paljon muuta löytyy nyt extranetistä salasanan takaa, jolloin suomenlinnalaisille tarkoitetut tiedot näkevät vain suomenlinnalaiset. Extraan on koottu kaikki uutiset, ohjeet, asukasopas, yleistiedot Suomenlinnasta ja esimerkiksi iso liuta hyödyllisiä linkkejä, jolloin vuokralaiset löytävät ne helposti yhdestä paikasta. Vianetissä on myös vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin, jolloin vältät kysymisen vaivan ja löydät kaipaamasi vastauksen saman tien.

Sivustolle tehtiin pyydetysti myös keskustelupalsta, jolle kaikki käyttäjät voivat kirjoittaa itse haluamistaan aiheista ja käydä niistä keskustelua muiden suokkilaisten kanssa. Keskustelupalstaa ei moderoida.

Uutisisten seuraaminen helpottuu entisestään, sillä uutisista voi tilata itselleen sähköposti-ilmoituksen, jolloin saa saman tien tiedon uudesta uutisesta. Tämä tehdään Vianetissä ylärivistä oman tilin asetuksista.

Vianetistä on myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot, joista löytyy pysyvät ohjeet, tiedot ja linkit.

Jos et vielä saanut käyttäjätunnusta

Vianetin käyttäjätunnukset lähetettiin tällä viikolla kaikille niitä pyytäneille. Jos et saanut vielä tunnusta sähköpostiisi, mutta haluat tunnuksen, ilmoitathan asiasta osoitteeseen vuokralaiset@suomenlinna.fi. Liitä mukaan seuraavat tiedot: nimi, osoite, sähköpostiosoite, ikä. Toimitathan kaikki em. tiedot, sillä puutteellisilla tiedoilla emme voi antaa käyttäjätunnusta.

Siirtymäkausi 2 kuukautta

Extranetin julkaisusta alkoi noin kahden kuukauden siirtymäaika, jona asukkaille tarkoitetut sisällöt löytyvät Vianetistä sekä hoitokunnan ulkoisilta verkkosivuilta. Juhannuksen aikoihin sisällöt poistetaan verkkosivuilta, ja asukkaiden sähköinen viestintä keskittyy Vianetiin.

Kaikki asukkaiden uutiset julkaistaan jatkossakin tuttuun tapaan C40:n edessä ilmoitustaululla. Jos et halua käyttää extranetiä, muistathan siis tarkkailla ilmoitustaulua, jossa julkaistaan kaikki samat tiedotteet kuin Vianetissäkin.

Muut Vianetin sisällöt voi aina halutessaan hakea tulostettuina hoitokunnan toimistolta osoitteesta C40 asiakaspalveluaikoina tai muuna etukäteen sovittuna ajankohtana. Muina aikoina emme valitettavasti voi palvella asiakkaita, sillä keskitymme muihin töihin.

Siirtymäajan jälkeen jaamme tiedon uusista uutisista Vianetista tulevissa sähköposti-ilmoituksissa (nämä tulee tilata itse Vianetin oman tilin asetuksista), C40:n ilmoitustaululla sekä Viaporilaiset-Facebook-ryhmässä. Viapori-listan käyttö loppuu osaltamme, sillä sähköpostin voi tilata suoraan extranetistä

Lisätietoja Vianetistä tai tietoa tai palautetta vuokralaisten viestinnästä:

Suomenlinnan kesävalvojat aloittavat 13.5.

$
0
0

Suomenlinnan hoitokunnan kesävalvojat aloittavat työnsä maanantaina 13.5. Kesällä 2019 kesävalvojina toimivat viime kesästä tutut Sampo Nuolijärvi ja Sebastian Troberg. Heidän tehtäviinsä kuuluu kävijöiden neuvominen ja ohjeistaminen maailmanperintökohteen arvon mukaiseen käytökseen. Matkailuneuvojien kanssa yhdenmukaisiin sinisiin vaatteisiin pukeutuneet kesävalvojat liikkuvat saarilla jalkaisin ja polkupyörällä.

Kesävalvojilla ei ole vartijan tai järjestyksenvalvojan toimivaltuuksia, vaan he toimivat oikeuttamisperusteilla (esim. hätävarjelu ja yleinen kiinniotto-oikeus). Suomenlinnan asukkaat, kävijät ja merilinnoituksessa työskentelevät voivat soittaa kesävalvojalle hänen työvuoronsa aikana. Kesävalvojan saa kiinni numerosta 0295 338 368 ja hänelle kannattaa soittaa esimerkiksi, jos näkee avotulen tekoa tai humalaisten aiheuttamia häiriötilanteita. Kiireellisissä hätätilanteissa tulee aina soittaa suoraan hätäkeskukseen numeroon 112.

Kesävalvojat työskentelevät päivittäin 13.5-8.9. Lisäyksenä aiempiin vuosiin kesävalvojat työskentelevät myös 13.-28.9. perjantai- ja lauantai-iltaisin. Heidän työvuoronsa ajoittuvat klo 18-02.

Lisätietoa

Vastaava matkailuneuvoja Eeva Tulenheimo, puh. 0295 338 349

Viraston poikkeusaukiolo 8.5.2019

$
0
0

Suomenlinnan hoitokunnan virasto on poikkeuksellisesti avoinna keskiviikkona 8.5.2019 klo 14.00-16.00.

Kiinteistöhuolto päivystää kiireellisiä tapauksia varten vuorokauden ympäri numerossa 0295 338 400.

Suomenlinnan museopäivänä ilmainen sisäänpääsy museoihin

$
0
0

Perinteistä Suomenlinnan museopäivää vietetään Kustaan päivänä 6. kesäkuuta. Museopäivänä kaikkiin Suomenlinnan kuuteen museoon on ilmainen sisäänpääsy. Kaikki museot ovat avoinna tavallista pidempään, iltakahdeksaan saakka.

Museopäivänä museot järjestävät monipuolista ohjelmaa. Lelumuseossa soivat savikiekot, Tullimuseossa on tullikoiran työnäytöksiä ja Ehrensvärd-museossa voi eläytyä 1700-luvun tunnelmiin vartin mittaisilla Rakkaudella Viaporista -kierroksilla. Sotamuseo, sukellusvene Vesikko ja Suomenlinna-museo tarjoavat tietoiskuja ja opastuksia. Samalla vierailulla voi käydä herkuttelemassa myös linnoituksen ravintoloissa ja kahviloissa.

Museopäivässä on ensimmäistä kertaa mukana vapaaehtoistyöntekijöitä. Vapaaehtoiset auttavat Suomenlinnan hoitokunnan matkailuneuvojia ohjaamaan kävijöitä palveluiden äärelle ja turvallisille reiteille.

Suomenlinnassa museoita auki ympäri vuoden

Osa linnoituksen museoista pitää ovensa auki läpi vuoden. Päämuseon eli Suomenlinna-museon pysyvässä näyttelyssä voi tutustua linnoituksen tarinaan kesät talvet. Museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa avautui juuri graafikko Erik Bruunin mittavaa 70-vuotista uraa juhlistava erikoisnäyttely, joka on avoinna 10.11.2019 saakka. Toinen ympärivuotinen museo on Sotamuseo, jossa kerrotaan suomalaisen sotilaan ja Suomen armeijan vaiheista.

Lapsiperheiden ehdoton suosikki on museoitu sukellusvene Vesikko, jossa pääsee kesäkaudella kokemaan, miltä tuntuu olla oikean sukellusveneen sisällä. Ehrensvärd-museo kertoo linnoituksen ruotsalaisen kauden historiasta.

Lelumuseo on kaikkien nostalgiannälkäisten unelmakohde, jossa on esillä suomalaisen leikin historiaa aina 1800-luvun alusta saakka. Tullimuseo puolestaan valottaa tullauksen ja salakuljetuksen historiaa, ja tämän vuoden teemanäyttelyn aiheena on Koirat Tullissa.

Yhteislipulla museoihin pääsee edullisesti koko kesän ajan tai Museokortilla koko vuoden. Kesäkaudella 1.5.-30.9.2019 Suomenlinnan museot myyvät yhteislippua 19 €:n hintaan.

Lisätietoja:

Seuraa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #museopäivä #6museums

Suomenlinna on historiallinen merilinnoitus ja Unescon maailmanperintökohde. Linnoitus on Suomen suosituimpia matkailukohteita, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Suomenlinna on myös kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä.

Suomenlinnan juhannus

$
0
0

Keskikesän juhla on nurkan takana. Helsinki hiljenee juhannuksen myötä, mutta Suomenlinnassa on palveluita avoinna läpi juhannuksen pyhien. Linnoitukseen voi lähteä vaikkapa museovierailulle, nauttimaan ravintolaan tai tutustumaan Suomenlinnan värikkääseen historiaan opastetulla kierroksella.

Lautta- ja vesibussi liikennöivät aamusta iltaan

Juhannuksena 21.-23.6. Suomenlinnan lautta kulkee viikonloppuaikataulun mukaisesti. JT-Linen vesibussi liikennöi koko juhannuksen. Juhannuksen aikataulut kannaattaa tarkistaa JT-Linen sivuilta.

Suomenlinnassa tapahtuu

Suomenlinnakeskuksessa on koko juhannuksen ajan esillä suomenlinnalaisen graafikko Erik Bruunin juhlanäyttely, jossa vierailija pääsee tutustumaan taiteilijan laajaan tuotantoon julisteista postimerkkeihin. Lisäksi Galleria Rantakasarmissa on taiteilija Jouni Onnelan näyttely Vaistoin, joka tutustuttaa kävijän hevoseen hyvänä kumppanina, työkaverina ja ratsuna. Näyttely on suljettu juhannusaattona, mutta juhannuspäivänä ja sunnuntaina 23.6. siihen pääsee vielä tutustumaan. Tervetuloa!

Museovierailulle tai opastetulle kierrokselle

Suomenlinnan kaikki kuusi museota ovat avoinna kaikki juhannuksen pyhät. Museoihin on mahdollista ostaa yhteislippu, jonka hinta on 19 €. Yhteislippu on voimassa koko kesän aina 30.9. saakka. Museoissa käy myös Museokortti sekä Helsinki-kortti.

Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin neljällä kielellä; suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Opastuslippuun sisältyy myös pääsy komendantin virka-asuntona toimineeseen Ehrensvärd-museoon museon aukioloaikoina.

Kahvilat ja ravintolat palvelevat nälkäisiä ja janoisia kävijöitä

Suomenlinnan ravintoloista ja kahviloista löytyy tarjontaa myös juhannuksena. Poikkea kahville, lounaalle tai vaikkapa testaamaan Suomenlinnan Panimon tarjontaa!

Lisätyn todellisuuden opasteet nyt testauksessa

Suomenlinnan historia herää eloon lisätyn todellisuuden avulla. Linnoituksen ulkoalueilla on kolme kohdetta, joissa on hyödynnetty lisättyä todellisuutta: venäläinen kauppiaskortteli, kuivatelakan näköalatasanne ja Piperin puisto. Lue lisää ja saavu testaamaan AR-opasteita.

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee päivittäin klo 10-18.
Kaikkien palveluiden tarkat aukioloajat voi tarkistaa kalenterista. Tervetuloa!

Suomenlinnan matkailuneuvonta
Puh. 029 53 38 410
www.suomenlinna.fi
facebook.com/Suomenlinna
instagram.com/suomenlinnaofficial
twitter.com/SuomenlinnaWHS

Poikkeusliikenne ja Kustaanmiekan sulkualue 21.8.2019

$
0
0

Keskiviikkona 21.8. Putin vierailee Helsingissä ja Suomenlinnassa. Kauppatori suljetaan, joten liikennöinti Suomenlinnaan tapahtuu Katajanokalta ja Hakaniemestä.

HSL:n lautta kulkee Katajanokan ja Suomenlinnan välillä koko päivän. Ensimmäinen lautta ajetaan Katajanokalta kello 6.20 ja viimeinen kello 2.00 Suomenlinnasta. Avaa pdf-aikataulu tästä.

JT-Linen vesibussi kulkee koko päivän Hakaniemestä Suomenlinnan Tykistölahteen. Katso aikataulu JT-Linen sivuilta. Huomioithan, että HSL:n liput eivät käy JT-Linen vesibusseissa.

Saapumiseen kannattaa varata tavallista enemmän aikaa, sillä Hakaniemen ja Katajanokan laitureille saattaa muodostua ruuhkaa.

Poikkeuspäivänä ei täysin esteetöntä kulkua lauttoihin

Huoltolautta Ehrensvärdillä kello 6.00-15.40 kulku on esteetöntä eli esimerkiksi kaikki pyörätuolit ja lastenvaunut voivat kulkea huoltolautalla. Sen sijaan kulku HSL:n lautoilla kello 15.45-2.20 ei ole täysin esteetöntä. Tällä aikavälillä Suomenlinnan ja Katajanokan huoltolaitureiden väliä kuljetaan poikkeuksellisesti Suokki- ja Tor-lautoilla.

Suokkiin pääsee käsikäyttöisillä pyörätuoleilla. Toriin pääsee joillakin käsikäyttöisillä pyörätuoleilla, muttei kaikilla. Kumpaankaan lauttaan ei pääse sähkökäyttöisellä pyörätuolilla.

Suokilla voivat kulkea kaiken levyiset lastenvaunut. Toriin mahtuvat ainoastaan kapeat lastenvaunut. Yllä olevasta pdf-aikataululiitteestä voi katsoa, mikä lautta on milloinkin vuorossa.

Polkupyörän kuljettaminen

Polkupyörää voi kuljettaa HSL:n lautassa tavalliseen tapaan koko päivän. Huoltolauttaan pääsee ajamaan pyörällä normaalisti. Suokkiin ja Toriin saa tuotua pyörän, mutta pyörällä ei pääse suoraan ajamaan lauttoihin, vaan pyörä täytyy taluttaa lauttaan.

Lisätietoja lautoista voi kysyä SLL:n asiakaspalvelusta numerosta 09 3102 1000.

Vesibussi on esteetön

JT-Linen vesibusseihin pääsee sekä pyörätuoleilla että lastenvaunuilla. Polkupyöriä vesibussissa ei voi kuljettaa.

Kustaanmiekan sulku

Poliisi eristää Suomenlinnan A-saaren eli Kustaanmiekan alkaen 21.8. kello 6.30. Eristys jatkuu myöhäiseen iltaan saakka. Kustaanmiekan asukkaille on kerrottu asiasta erikseen jo etukäteen. Kuninkaanportin laituri ei ole käytössä. Saarelle ei voi rantautua omalla veneellä.

Ilmailua rajoitettu laajasti

Suomenlinnan ilmatilan käyttöä rajoitetaan aina osin, mutta 21.8. rajoitukset ovat tavallista laajempia aina kello 24.00 saakka. Rajoitus koskee myös kaikenlaisia droneja.

Lue lisää poliisin tiedotteesta tämän linkin kautta.

Palvelut ovat avoinna

Suomenlinnan palvelut ovat avoinna muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Aukiolot voi tarkistaa kalenterista. Siirry kalenteriin tästä.

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee poikkeuksellisesti Suomenlinna-museossa Rantakasarmin sijaan. Suomenlinna-museo on merkitty matkailijan karttaan numerolla 18. Avaa pdf-kartta tästä.

Syyslomalla Suomenlinnaan

$
0
0

Suomenlinnassa monet palvelut ovat avoinna kävijöille myös syksyllä. Linnoitukseen voi lähteä vaikkapa museovierailulle, syömään hyvin ja nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta. Myös ruska on lokakuussa parhaimmillaan Suomenlinnassa.

Saapuminen

HSL:n lautta kulkee syysaikataulun mukaisesti. Lauttoja kulkee aamusta iltaan. Suomenlinnaan pääsee myös Katajanokalta arkisin kulkevalla huoltolautalla. Avaa lautta-aikataulu tästä (pdf).

Museot ja opastetut kierrokset

Maailmanperintökohteen museoista Suomenlinna-museo ja Sotamuseon Maneesi ovat avoinna päivittäin. Suomenlinna-museossa on perusnäyttelyn lisäksi esillä graafikko Erik Bruunin juhlanäyttely. Sotamuseoon on ilmainen sisäänpääsy vuoden 2019 loppuun saakka ja Suomenlinna-museossa käy museokortti. Katso lisätiedot museoista täältä.

Opastettuja kierroksia järjestetään viikonloppuisin englanniksi. Katso lisätiedot täältä.

Herkuttele

Moni Suomenlinnan ravintoloista ja kahviloista pitää ovensa avoinna nälkäisiä ja janoisia kävijöitä varten läpi vuoden ja myös syyslomaviikolla. Katso ravintoloiden aukiolot kalenterista.

Taiteen ja taidekäsityön polku Art Walk

Suomenlinnassa työskentelee paljon taiteilijoita. Perjantaina 18.10. voit tutustua linnoituksen taiteilijoiden työhuoneisiin Art walk -iltapäivässä. Mukana ovat lasinpuhallusstudio Lasistudio Hytti, Esa Toivasen naulatyöhuone ja keramiikkatyöhuone Pot Viapori. Tapahtuma järjestetään talvisin perjantaisin klo 12-16. Katso tapahtuman tiedot kalenterista.

Elävät opasteet

Suomenlinnassa pääsee tutustumaan historiaan lisätyn todellisuuden kautta. Venäläisessä kauppiaskorttelissa kauppiaan rouva ennustaa korteista 1800-luvulla. Telakalla nykyajan suomenlinnalainen kertoo elämästään ja telakan toiminnasta. Piperin puistossa pääsee sukeltamaan 1700-luvun maailmaan. Lue lisää elävistä opasteista.

Matkailuneuvonta ja johdantonäyttely avoinna joka päivä

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee päivittäin klo 10-16. Neuvonta sijaitsee vaaleanpunaisessa Rantakasarmissa ihan lauttarannan tuntumassa. Matkailuneuvonnasta kannattaa napata mukaan Suomenlinna-esite sekä lasten Suomenlinna -kartta. Matkailuneuvonnassa voi tutustua myös maksuttomaan johdantonäyttelyyn, josta saa hyvät perustiedot linnoitusvierailulle. Lue lisää matkailuneuvonnasta.

Tervetuloa syksyiseen linnoitukseen!

Suomenlinnan matkailuneuvonta
Puh. 029 53 38 410
WhatsApp 050 572 4072
www.suomenlinna.fi
Suomenlinnan Facebook
Suomenlinnan Instagram
Suomenlinnan Twitter


Talvilomalla Suomenlinnaan

$
0
0

Suomenlinnassa monet palvelut ovat avoinna kävijöille myös hiihtolomaviikoilla. Linnoitukseen voi lähteä esimerkiksi tutustumaan museoihin, ulkoilemaan raikkaaseen meri-ilmaan ja nauttimaan Suomenlinnan ravintoloiden ja kahviloiden antimista.

Vierailuun kannattaa varustautua lämpimällä ja tuulenpitävällä vaatetuksella ja mukavilla jalkineilla.

Saapuminen

HSL:n lautta kulkee aamusta iltaan. 15 minuutin lauttamatka on talvella elämyksellinen jäiden kolistessa lautan kylkiin. Avaa lautta-aikataulu tästä linkistä, joka avautuu pdf-tiedostona uuteen välilehteen. Lautta on osa kaupunkiliikennettä, ja lautalla kelpaavat kaikki HSL:n liput.

Vieraile museoissa

Suomenlinnaan kuudesta museosta Sotamuseo ja Suomenlinna-museo ovat avoinna. Suomenlinna-museossa on nähtävissä perusnäyttelyn lisäksi graafikko Erik Bruunin juhlanäyttely vielä 8.3.2020 saakka.

Sotamuseon näyttelyssä voi tutustua Suomen puolustusvoimien vaiheisiin itsenäisyyden aikana. Siirry lukemaan lisää museoista.

Tähtiä ja taidetta

Suomenlinnassa järjestetään tähtikierroksia 19.2. ja 21.2. Kierroksilla katsellaan taivasta linnoituksen yllä, tunnistetaan taivaankappaleita, ja opitaan linnoituksen historiasta ja nykypäivästä. Siirry lukemaan lisää kierroksista.

Keramiikkatyöhuone Pot Viapori, Työhuone Esa Toivanen ja Lasistudio Hytti avaavat ovensa vierailijoille perjantaisin klo 12 – 16. Kierrä omatoimisesti taidekäsityön polku Art Walk ja tutustu paikallisten taiteilijoiden työskentelyyn. Siirry lukemaan lisää tapahtumasta.

Herkuttele

Linnoituksessa kiertelyn lomassa on mukava istahtaa lounaalle tai nauttia pullakahvit jossakin Suomenlinnan viihtyisistä ravintoloista ja kahviloista.

Café Vanillessa vietetään kaakaoviikkoa 17.2. alkavalla viikolla. Kahvila on avoinna päivittäin ja tarjolla on muun muassa minttu-, toffee- ja valkosuklaakaakaota.

Myös Viaporin Deli & Café palvelee päivittäin ja vakiotarjonnan lisäksi on tarjolla perinteistä hernekeittoa ja itse leivottuja laskiaispullia.

Siirry katsomaan kaikkien ravintoloiden ja kahviloiden aukiolot kalenterista.

Matkailuneuvonta avoinna joka päivä

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee päivittäin klo 10-16. Matkailuneuvonnasta kannattaa napata mukaan Suomenlinna-esite sekä perheen pienimmille Lasten Suomenlinna -kartta. Esitteet ovat saatavissa myös verkossa. Avaa esite pdf-tiedostona tästä linkistä. Esite avautuu uuteen välilehteen.

Käydessäsi matkailuneuvonnassa voit samalla tutustua maksuttomaan johdantonäyttelyyn. Matkailuneuvonta sijaitsee vaaleanpunaisessa Rantakasarmin rakennuksessa lauttarannan vieressä.

Tervetuloa talviseen maailmanperintökohteeseen!

Suomenlinnan matkailuneuvonta
Puh. 029 53 38 410
www.suomenlinna.fi
facebook.com/Suomenlinna
instagram.com/suomenlinnaofficial
twitter.com/SuomenlinnaWHS

Vinkkejä koululaisryhmille

$
0
0

Keväällä Suomenlinnassa vierailee paljon opinto- ja luokkaretkeläisiä. Kokosimme käynnin suunnittelun avuksi muutamia vinkkejä. Linnoituksessa voi liikkua itsekseen, mutta vielä antoisamman retkestä saa käyttämällä valmiita ohjelmia.

Linnoituksessa tulee kulkea ryhmässä, sillä Suomenlinnassa on paljon vaarallisia ja aitaamattomia rakenteita. Oppilaita ei saa päästää kulkemaan ympäri aluetta ilman valvontaa.

Ohjelmapaketit

Ehrensvärd-seuran valikoimissa on opastettuja kierroksia, suunnistusvisa sekä yhdistelmäpaketteja Suomenlinnan tarjonnasta. Ehrensvärd-seuralta voi tilata koko retkikokonaisuuden sisältäen esimerkiksi museokäynnit, opastukset, ruokailun ja vesibussimatkan. Ehrensvärd-seura järjestää opastettujen kävelykierrosten lisäksi 6-13-vuotiaille suunnattuja lasten seikkailukierroksia. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.

Myös leirikouluyhdistyksen ylläpitämä Hostel Suomenlinna tarjoaa ohjelmaa linnoituksessa vieraileville kouluryhmille. Ohjelmatarjonnassa on rannikon luontoa, saaristoretkeilyä ja seikkailua historiallisessa ympäristössä. Hostelli tarjoaa paketteja, joihin sisältyy ohjelman lisäksi majoitus ja ruokailut. Siirry Hostel Suomenlinnan sivuille tästä.

Museot

Suomenlinnassa on kuusi museota. Avoinna ympäri vuoden ovat:

Koululaisryhmät pääsevät opettajan johdolla ilmaiseksi Suomenlinna-museoon ja Sotamuseoon. Suomenlinna-museon lyhytelokuvan katselu tulee varata ennakkoon museolta. Elokuvan varausmaksu on 25 € ryhmältä. Suomenlinna-museota remontoidaan parhaillaan, mutta museo on remontista huolimatta avoinna kävijöille.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ja tilauksesta ympäri vuoden ovat:

Ehrensvärd-museon ollessa auki koululaiset pääsevät museoon ilmaiseksi opettajan johdolla.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ovat:

Tullimuseo on kaikille maksuton.

Museot ovat koonneet lapsille 10 kysymyksen listat, jota ryhmät voivat hyödyntää vierailullaan. Kysymykset löytyvät täältä museot-otsikon alta.

Ruokailu

Suomenlinnassa voi ruokailla saarten ravintoloissa. Ruokailut ryhmille tulee tilata etukäteen. Ruokailupaketteja voi tiedustella kahviloista ja ravintoloista, joista voi lukea lisää tästä. Toinen vaihtoehto on tilata ruokailut Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa.

Linnoituksessa on vähän sisätiloja omien eväiden nauttimiseen. Omia eväitä voi nauttia sisätiloissa ainoastaan Kustaanmiekan eväsruokailutilassa, joka on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin. Eväsruokailutilaa ei voi varata omaan käyttöön. Tila on kaikkien käytössä. Lue lisää eväsruokailutilasta.

Majoitus

Majoittuminen on mahdollista viihtyisässä Hostel Suomenlinnassa lähellä lauttarantaa. Siirry hostellin omille sivuille tästä.

Tapahtuma- ja aukiolokalenteri

Kaikkien palveluiden ja tapahtumien ajankohdat ja aukiolot löytyvät kalenterista. Siirry kalenteriin tästä.

Liikenneyhteydet ja liput

HSL:n lautat lähtevät Kauppatorilta ympäri vuoden. Suomenlinnaan kulkee touko-syyskuussa lautan lisäksi myös JT-Linen vesibussi, joka lähtee Kauppatorin kolera-altaalta. Lue lisää kulkuyhteyksistä.

HSL:n matkailijaliput voi ostaa ryhmälle jo ennakkoon. Neuvoja ryhmälippujen ostamiseen löydät täältä.

Vesibussin lippuvaraukset tehdään suoraan JT-Linen toimistosta tai verkkokaupasta. Siirry JT-Linen sivuille tästä. Toinen vaihtoehto on hankkia vesibussiliput Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivulle tästä.

Vinkkejä ajankäyttöön

Aikaa kannattaa varata vähintään puoli päivää, koska alue on laaja ja nähtävää on paljon. Ehdotuksia ajankäytöstä Suomenlinnassa:

  • merimatka Suomenlinnaan noin 15 min
  • lyhytelokuva Suomenlinna-museossa 25 min
  • opastettu kierros ulkoalueilla 1 h
  • lasten seikkailukierros 1 h 30 min
  • museokäynti 30 min per museo
  • ruokatauko 45 min

Mitä mukaan retkelle?

Suomenlinnan retkelle tulee aina pukeutua lämpimästi ja varustautua mukavilla jalkineilla. Taskulamput kannattaa ottaa mukaan, sillä muurien suojissa kiemurtelevat tunnelit ovat hauskoja, mutta pimeitä paikkoja.

Suomenlinna-esitteen voi noutaa matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee vaaleanpunaisessa Rantakasarmissa heti lauttarannan tuntumassa. Esite sisältää myös alueen kartan. Matkailuneuvonnasta voi hakea myös Lasten Suomenlinna -kartan, joka sisältää kartan lisäksi Suomenlinna-aiheisia tehtäviä. Lasten kartassa on elävä värikuva, joka toimii maksuttomalla Arilyn-sovelluksella. Lue lisää matkailuneuvonnasta.

Tutustu linnoitukseen jo ennen retkeä

Ennen saapumista Suomenlinnaan kannattaa tutustua linnoituksen Skyview-palveluun sekä historiasta kertovaan 360-karttaan. Esitykset avautuvat uuteen välilehteen.

Tarvitsetko apua?

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee huhtikuun loppuun asti päivittäin klo 10-16 ja toukokuusta alkaen päivittäin klo 10-18.

  • Puh. 0295 338 410
  • WhatsApp 050 572 4072
  • info@suomenlinna.fi

Tervetuloa maailmanperintökohde Suomenlinnaan!

Suomenlinnan hoitokunnan varautuminen koronavirukseen

$
0
0

Hoitokunta seuraa koronaviruksen osalta toimivaltaisten viranomaisten ohjeita ja välittää tietoa mahdollisimman nopeasti linnoituksen kävijöille, toimijoille ja asukkaille. Suomenlinnan hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, joka hallinnoi merilinnoitusta.

Linnoituksen aukiolo

Suomenlinna on normaalisti avoinna kaikille. Lauttaliikenne mantereelta linnoitukseen toimii normaalien aikataulujen mukaisesti. Tilanne saattaa muuttua nopeasti, joten kehotamme kaikkia seuraamaan Helsingin Seudun Liikenteen tiedotusta. Siirry hsl:n sivuille.

Yksittäisten palvelujen (ravintolat, museot) osalta Suomenlinnaan tulevan kävijän kannattaa tarkistaa tilanne ko. palveluntarjoajan omilta verkkosivuilta. Tänään 13.3. Sotamuseo ja Suomenlinnan kirkko ovat ilmoittaneet pitävänsä ovensa suljettuna toistaiseksi.

Matkailuneuvonta siirtyy lauantaista 14.3. alkaen palvelemaan kävijöitä sähköisesti. Fyysinen matkailuneuvontapiste Rantakasarmissa suljetaan, mutta matkailuneuvojat ovat langan päässä palvelemassa linnoituksen kävijöitä. Sähköinen matkailuneuvonta palvelee päivittäin klo 10:00-16:00. Sähköisellä asiakaspalvelulla haluamme omalta osaltamme ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Matkailuneuvontaan voi ottaa yhteyttä:

  • puhelimitse: 0295 338 410
  • WhatsAppissa: 050 572 4072
  • meilitse: info@suomenlinna.fi
  • Facebook Messengerissä

Hoitokunnan toimiston ja asiakaspalvelun aukiolo

Hoitokunnan toimisto ja linnoituksen asukkaiden asiakaspalvelu toimivat normaalisti. Asiakaspalvelussa noudatetaan tavanomaisia käynti- ja puhelinaikoja.

Suomenlinnan hoitokunta varautuu tilanteeseen, jossa esimerkiksi henkilökunnan sairastumisten vuoksi matkailuneuvonnan, kokous- ja juhlatilojen myyntipalvelun tai asukkaiden asiakaspalvelun aukioloa joudutaan rajoittamaan tai palveluja joudutaan sulkemaan.

Tapahtumien järjestäminen

Maan hallituksen suosituksen mukaisesti hoitokunta ei järjestä lähikuukausien aikana yli 500 henkilön tapahtumia. Hoitokunta kehottaa kaikkia Suomenlinnan tapahtumanjärjestäjiä harkitsemaan tapahtumiensa välttämättömyyttä.

Hoitokunta käy läpi Suomenlinnan tapahtumakalenterin toukokuun loppuun saakka ja tekee tapahtumakohtaisen riskiarvion. Ulkopuolisten järjestäjien tilaisuuksia Suomenlinnassa voidaan joutua peruuttamaan tai niiden kokoa rajaamaan.

Kokous- ja juhlatilojen varaukset

Jo tilaisuutensa vahvistaneet Suomenlinnan kokous- ja juhlatilojen asiakkaat voivat peruuttaa tai siirtää maalis-toukokuun tilaisuutensa veloituksetta ottamalla yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen tilavuokra@suomenlinna.fi. Tilaisuudet, joiden ajankohta on 13.3.–31.5.2020 tulee siirtää tapahtumaan viimeistään 31.12.2020. Jos asiakas haluaa järjestää tilaisuutensa aiemmin sovitun mukaisesti, se on mahdollista.

Kokouksiin tai juhliin liittyvien catering- tai muiden palveluvarausten peruutusehdoista päättävät ao. yrittäjät.

Tilanteen jatkokehittyminen

Jos tilanne vaatii laajempia toimia, siitä tiedotetaan erikseen. Suomenlinnan hoitokunta noudattaa valtioneuvoston ja muiden asiassa toimivaltaisten viranomaisten ohjeita.

Tiedotamme tilanteen kehittymisestä Suomenlinnan verkkosivujen lisäksi hoitokunnan verkkosivuilla sekä Suomenlinnan toimijoille, asukkaille ja hoitokunnan henkilöstölle tarkoitetuilla rajatun pääsyn sivustoilla. Päivitämme tietoa myös sosiaalisen median tileillemme Facebookissa ja Twitterissä.

Tue suomen­linna­laisia toimijoita

$
0
0

Moni Suomenlinnan palvelun­tarjoajista on sulkenut ovensa toistaiseksi koronakriisissä.

Haluatko tukea linnoituksen toimijoita poikkeus­tilanteessa? Hemmottele itseäsi tai osta läheisillesi Suomenlinna-elämyksiä tai kahvila- ja ravintola­lahjakortteja.

Lahjakortteja voi ostaa:

Café Vanillesta

Lahjakortin voi ostaa halutulla summalla ja se toimitetaan sähköpostitse. Tilaukset sähköpostitse suoraan yrittäjälle osoitteeseen paivi.siekkinen(at)cafevanille.fi.

Tutustu kahvilaan tarkemmin heidän omilla sivuillaan. Siirry Vanillen verkkosivuille.

Cafe Silosta

Lahjakortin voi ostaa halutulla summalla paikan päältä tai tilata osoitteesta cafe@silo.fi.

Tutustu kahvilaan tarkemmin heidän omilla sivuillaan. Siirry Silon verkkosivuille.

Viaporin Deli & Cafésta ja Suomen­linnan panimo­ravintolasta

Ravintola­kolmioon kuuluvat Viaporin Deli & Café kahvila ja ravintola Suomenlinnan Panimo myyvät lahjakortteja. Osta lahjakortit verkko­kaupasta. Siirry verkkokauppaan.

Tutustu ravintolaan tarkemmin heidän omilla sivuillaan. Siirry panimoravintolan sivuille.

Tutustu kahvilaan tarkemmin heidän omilla sivuillaan. Siirry Viaporin Deli & Cafén sivuille.

Ehrensvärd-seuralta

Ehrensvärd-seura järjestää Suomenlinnassa opastettuja kierroksia, paketoi ryhmä­varauksia ja järjestää muita ohjelma­palveluita.

Osta lahjakortti suositulle lasten kierrokselle, joita järjestetään linnoituksessa kesäisin. Siirry verkkokauppaan.

Osta lahjakortti elämykselliselle Tykkisluuppi Dianan purjehdukselle, joita järjestetään kesäisin. Siirry verkkokauppaan.

Siirry Ehrensvärd-seuran sivuille lukemaan lisää heidän palveluistaan.

Kiitos tuestasi! #supportyourlocal

Lonna on hyväntuulen keidas

$
0
0

Vesibussin kylki kolahtaa tottuneesti vasten Lonnan laituria. Laituria pitkin kulkee vanhat kiskot. Niitä pitkin saarelta on ennen kuljetettu merimiinoja.

Lonnalla on pieneen kokoonsa nähden vaiheikas historia. Vuonna 1808 Lonnassa käytiin neuvotteluja Suomenlinnan antautumisesta venäläisille. Vuonna 1880 Lonnasta tehtiin merimiinojen säilytys- ja kokoamispaikka.

Nykyisin saarella toimii ravintola, kahvila & baari sekä yleinen sauna. Vanhoissa miinamakasiineissa voi järjestää juhlia häistä yritystilaisuuksiin. Kesän aikana Lonnassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista tunnetuimmat ovat Stadin Juhannus ja We Jazz X Lonna.

Seitsemännelle kaudelleen ehtinyt Lonna on lunastanut paikkansa kaupunkilaisten hyväntuulen olohuoneena, jonne tullaan syömään, saunomaan ja juhlimaan.

Lonnassa tarjotaan modernia, mutta rehellistä ruokaa kauden raaka-aineista

Riina Torstensson ja Tomi Laakso seisovat Lonnan liitutaululle kirjoitetun menun edessä.Laiturilta on pienen saaren keskelle vain vajaat sata metriä. Ravintola ei ole vielä auennut, mutta sisällä on täysi tohina. Henkilökunta saapuu saarelle aamun ensimmäisellä vesibussilla ja alkaa saman tien valmistella päivän menua.

Lonnan ruokatuotteista vastaa keittiömestari Tomi Laakso. Hän on ollut mukana Lonnan toiminnassa alusta saakka. Ruuassa on alusta lähtien haluttu panostaa luomu- ja lähiruokaan.

– Haluamme pitää raaka-aineiden maut rehellisinä ja tarjota rentoa, mutta hyvin tehtyä modernia skandinaavista ruokaa, Laakso kertoo.

Ruokalista vaihtuu neljää kertaa kesän aikana aina uuden sesongin tuotteisiin painottuen. Keväällä ruokalistalla on säilyviä juureksia, kun taas kesäkuussa hyödynnetään uutta satoa. Kesän taittuessa syksyyn menussa painottuvat kotimaiset sienet, marjat ja riista.

Läpi vuosien on säilynyt myös joitakin suosikkeja, kuten mesijuurivoissa haudutettu kaali ja Ahlbergin puutarhan miniroomansalaatti.

– Myös paistettu kala on vahvasti Lonnan juttu, Laakso sanoo.

Lonnaan tullaan viettämään oman näköisiä hetkiä ja rentoutumaan

Lonnan toiminta on vuosien varrella laajentunut vähitellen. Tapahtumapäällikkö Riina Torstenssonin mukaan lonnalaisille on tärkeää olla läsnä saaren vieraille, oli kyse sitten yritystapahtumasta tai ravintolavieraista. Kaikki saaren vieraat ovat Lonnassa samanarvoisia, ja hyvä kokemus syntyy vuorovaikutuksesta henkilökunnan kanssa.

– Haluamme, että kaikilla Lonnaan tulevilla vierailla on tervetullut olo. He tulevat meille kylään ja pidämme heistä huolta. Haluamme luoda niitä hetkiä, jolloin istutaan vaikka vaan kahvikuppi kädessä ja kaikki on itse asiassa aika kivasti, Torstensson kertoo.

Tomi Laakso täydentää Lonnan kokonaisuuden syntyvän saaren kauniista miljööstä, monipuolisista palveluista ja asiakkailleen omistautuneesta henkilökunnasta.

– Toivotamme kaikki tervetulleiksi saareen nautiskelemaan, Laakso sanoo.

Siirry Lonnan sivuille.

Ravintola Walhalla on tunnettu gourmet-klassikoistaan

$
0
0

Kustaanmiekan kärkeä kohti mutkittelee kävelytie. Mutkan takana avautuu laaja terassialue, jonka keskeltä käydään sisään Walhallan holveihin. Ravintolassa soi hiljainen musiikki ja valkoisilla liinoilla päällystetyt pöydät kiertävät holvia. 1700-luvun puolivälistä peräisin oleva tila on myös keskipäivällä tunnelmallisen hämärä.

Ravintola Walhalla ja Pizzeria Nikolai sijaitsevat Suomenlinnan eteläkärjessä lähellä Kuninkaanporttia. Walhalla rakennettiin vuosina 1949-1951 Helsingin valmistautuessa vuoden 1952 olympialaisiin.

Ravintola on saanut nimensä salaseurasta, joka toimi Viaporissa 1780-luvulla. Pohjoismaisessa mytologiassa Walhalla on paratiisi, jonne sankarit pääsivät kuolemansa jälkeen ikuisiin juhlapitoihin. Pizzeria Nikolai on saanut nimensä Nikolai Sinebrychoffin mukaan. Hän perusti Suomenlinnaan nykyisin kaikkien tunteman panimon vuonna 1819.

Klassikot pysyvät suosiossa läpi vuosien

Walhallan yrittäjänä toimii Inkeri Saves. Hänen tiensä Walhallaan on käynyt monen mutkan kautta. Saveksen kiinnostus ruokaa ja etenkin ranskalaista keittiötä kohtaan syntyi jo lapsuudessa. Hän muistaa lapsuudesta vierailut perhetuttujen pitämässä ravintola Monte Carlossa Etelä-Esplanadilla. Lomilla Saveksen perhe kiersi autolla ympäri Ranskaa.

Ravintola Walhallan sisätila

– Sieltä sen kipinän on täytynyt lähteä, Saves sanoo.

Walhallan yrittäjänä hän aloitti vuonna 2005. Pian mukaan lähti keittiömestarina edelleen toimiva Staffan Mathlin, joka toteuttaa Saveksen suunnitteleman menun. Menua uudistetaan vuosittain, ja inspiraatiota siihen Saves käy hakemassa matkoilla Ranskassa.

– Menussa klassinen skandinaavinen keittiö kohtaa ripauksen Ranskaa ja Venäjää, Saves kertoo.

Ruokalistan suosikkeina ovat läpi vuosien säilyneet muun muassa tartarpihvi ja kuhaa Mannerheimin tapaan.

Pysyvät asiakassuhteet ovat Walhallan toiminnan kulmakiviä

Walhalla toimii tilausravintolana, kun taas Pizzeria Nikolain ovet ovat avoinna kaikille pizzannälkäisille läpi kesän. Walhallan ja Nikolain yhteydessä on myös suuri näköalaterassi, jolta avautuu upea merimaisema.

Monet Walhallan asiakassuhteista ovat jatkuneet jo neljännesvuosisadan ja niillä on suuri merkitys ravintolalle.

– Asiakas on meille aina numero yksi, sanoo Saves.

Monet asiakkaista saapuvat Walhallaan vesibussilla, joka pysähtyy Kuninkaanportin laiturissa. Samaisesta paikasta on Suomenlinnaan aikanaan astunut myös kuningas Adolf Fredrik hänen käydessään tarkastamassa linnoitustöiden etenemistä. Ylvään Kuninkaanportin portaita noustessa on helppo irrottautua arjesta ja suunnata kohti Walhallan antimia.

Siirry Walhallan sivuille.

Suomenlinnan Upseerikerho jatkaa pitkää perinnettä

$
0
0

Jykevän kivirakennuksen oven yläpuolella on iso laatta, jossa lukee ”Suomenlinnan Upseerikerho.” Upseerikerho on sijainnut samalla paikalla Iso-Mustasaarella linnoituksen alkuajoista lähtien.

Rakennus on Suomen vanhin upseerikerhoksi tehty tila ja se valmistui vuonna 1876. Ennen nykyistä rakennusta tilalla oli puinen upseerikerhon rakennus. Venäläisellä ajalla rakennuksessa toimi venäläisupseeriston kerho. Suomen itsenäistyttyä suomalaiset upseerit jatkoivat rakennuksen alkuperäistä käyttötarkoitusta upseerikerhona.

Kaarle Wikströmin puolikuvaUpseerikerhot ovat perinteisesti olleet tiivis osa sotilasyhteisöä ja sotilaallista kulttuurihistoriaa. Suomenlinnan Upseerikerhon puheenjohtajan Kaarle Wikströmin mukaan Suomenlinnassa näin on edelleen.

– Upseerikerho on meille ennen kaikkea Suomenlinnan ja Viaporin sotilaallisen perinteen ylläpitoa ja historiallisen tradition jatkamista. Upseerikerhotoiminta on ollut oleellinen osa linnoitusta ja laivastotukikohtaa, jossa aikojen kuluessa on liehunut kolmen eri valtakunnan lippu. Tällä samalla paikalla on ollut upseerikerhotoimintaa keskeytyksettä alun kolmatta sataa vuotta, Wikström kertoo.

Suomenlinnan Upseerikerholla on noin 1000 jäsentä.

Upseerikerholla järjestetään monenlaista toimintaa

Vuonna 2020 Upseerikerhoa on remontoitu kattavasti. Remontin jäljiltä tyhjillään oleva juhlasali muistuttaa juhlallisuudessaan menneestä ajasta, jolloin sen puukuvioitua lattiaa ovat pyyhkineet juhlahameiden helmat.

Juhlasaliin mahtuu 100 henkeä ja se onkin suosittu juhlien pitopaikka. Jäsenistön tärkein vuosittain tapahtuma on itsenäisyyspäivän juhla.

Kaikkien on mahdollista tutustua Upseerikerhoon avoimissa tapahtumissa tai tilausravintolana. Juhlasali voi toimia tällöin illallistilana tai muuntua esimerkiksi konserttisaliksi.

Juhlasalin lisäksi Upseerikerhon tiloihin kuuluu baari, kabinetti ja sauna. Sauna on avoimesti varattavissa yksityistilaisuuksiin aina keskiviikkoisin ja torstaisin.

Upseerikerholla arvostetaan yhteistyötä

Tulevaisuudessa Upseerikerhon tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja kumppanuuksia. Upseerikerho haluaa tiivistää yhteistyötään muiden Suomenlinnan historiaa ja kulttuuriperintöä ylläpitävien ja kehittävien toimijoiden kanssa. Tämä on myös toiminnan jatkumisen edellytys.

– Upseerikerhotoiminta on linnoituksen alkuperäistä sotilaallista toimintaa. Siksi se on mielestämme oleellinen osa linnoitusta ja edelleen kantava voima. Toivomme, että Upseerikerhon pitkä perinne jatkuu myös tulevaisuudessa, Wikström sanoo.

Upseerikerhon jäsenistö koostuu kadettiupseereista ja reserviupseereista. Jäseneksi haluavan tulee täyttää jäsenhakemus, jonka johtokunta käsittelee kokouksessaan. Lisäksi hakijalla on oltava kaksi suosittelijaa jäsenistöstä.

Juhlien tai saunaillan viettäminen historiallisissa puitteissa ei kuitenkaan jäsenyyttä vaadi, vaan se on kaikille mahdollista.

– Tervetuloa tutustumaan Suomen vanhimpaan, juuri ehostettuun Upseerikerhoon, sanoo Wikström.

Siirry tästä Upseerikerhon sivuille.


JT-Linen vesibussin kyydissä näkee Helsingin saaristoa

$
0
0

Kauppatorilla kuuluu tuttuja torin ääniä: kirkuvia lokkeja, ihmisten puhetta, torimyyjien huutoja ja vesibussin moottorin hurinaa.

JT-Linen siniset vesibussit ovat tuttu näky Kauppatorin kolera-altaassa. JT-Line on alusmäärissä Suomen suurin vesibussiyritys, joka liikennöi toukokuusta syyskuun loppuun saakka. Yritys työllistää 50-60 työntekijää.

Juha Tiilikainen vesibussin edessä

JT-Linen yrittäjä ja toimitusjohtaja Juha Tiilikainen on työskennellyt merillä koko työuransa. Nuorena hän oli töissä Suomenlinnan lautalla ja Nesteen tankkialuksilla. Vuonna 1993 Tiilikainen päätti perustaa oman yrityksen.

– Olen ollut koko ikäni töissä merillä. Jotenkin kohtalo tähän johdatti, kertoo Tiilikainen.

Ensimmäinen Tiilikaisen hankkima vesibussi oli nimeltään Monika ja se liikennöi Kalastajatorpalta muun muassa Suomenlinnaan. Alussa hän ajoi vesibussia joka päivä itse.

Vuonna 1998 Tiilikainen hankki toisen aluksen ja aloitti liikennöinnin Pihlajasaareen. Kohteista viimeisimpänä mukaan tuli Vallisaari sen avauduttua vuonna 2016.

Nykyisin JT-Linella on 11 alusta. Suurin niistä on siipirattaalla varustettu Vispilä.

Saarihyppely on hyvä tapa tutustua merelliseen Helsinkiin yhdellä lipulla

JT-Linen reitit ovat muuttuneet ja laajentuneet vuosien saatossa. Nykyisin suosituin tuote on Island Hopping eli saarihyppely. Samalla lipulla voi poiketa sekä Vallisaaressa, Lonnassa että Suomenlinnassa.

JT-Linen vesibussit eivät ole osa Helsingin julkista liikennettä, vaan niihin on oma lippunsa. Vesibusseissa on A-oikeuksin varustetut kahviot, joten niissä voi nauttia aamiaisen tai vaikka lasin viiniä.

– JT-Linen vesibussin kyydissä Suomenlinnaa näkee enemmän mereltä. Kuninkaanportti näyttää hienolta meidän kyydistämme, Tiilikainen sanoo.

Suomenlinnassa vesibussi pysähtyy kahdessa laiturissa: Tykistölahdessa ja Kuninkaanportilla.

JT-Linella on monipuolinen asiakaskunta

JT-Linen vesibussit kuljettavat niin paikallisia, ulkomaalaisia, ryhmiä ja juhlavieraita.

Monet ryhmät varaavat paikan tiettyyn vesibussiin etukäteen paikan varmistamiseksi. Tiilikaisen mukaan etukäteisvaraus- ja laskutusmahdollisuus ovatkin yksi JT-Linen valttikortteja julkiseen liikenteeseen verrattuna.

Hääporukoiden, muiden juhlaseurueiden tai yritysryhmien on myös mahdollista varata kokonainen vesibussi ryhmälleen.

Vesibussi on monien Suomenlinnan asukkaiden valinta, sillä se kuljettaa suoraan linnoituksen keskelle ja on lauttaan verrattuna usein vähemmän ruuhkainen vaihtoehto.

Tiilikainen tekee nykyisin suurimman osan töistään JT-Linen toimistolla, mutta tarttuu edelleen ajoittain ruoriin. Kokonaan mereltä on vaikea pysyä poissa.

Siirry JT-Linen sivuille.

HAA Galleria esittelee nykytaidetta

$
0
0

Suomenlinnan päälaiturissa lautasta purkautuu matkustajia, joista moni suuntaa kohti vaaleanpunaista Rantakasarmin rakennusta ja sen läpi vievää holvikaarta. Holvikaaren oikealla puolella on ovi, jonka takaa avautuvat HAA Gallerian valoisat tilat.

Rantakasarmi rakennettiin venäläisellä ajalla pääsisäänkäynniksi Viaporiin. Se koostuu neljästätoista holvimaisesta tilasta. HAA Gallerian tiloihin kuuluu kaksi holvia. Naapurissa sijaitsee Suomenlinnan matkailuneuvonta, jonka kautta pääsee sisään myös galleriaan sen aukioloaikoina. Galleria on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 2004 lähtien. Aiemmin galleria on ollut nimeltään Galleria Rantakasarmi.

Nykytaidetta läheltä ja kaukaa

HAA Galleriassa on esillä vaihtuvia nykytaidenäyttelyitä ympäri vuoden. Gallerian näyttelyvastaavana toimii Eeva Muona.

– On mielenkiintoista, että nykytaidetta esitetään historiallisessa tilassa, joka on hieno jo sellaisenaan, Muona sanoo.

HAA Gallerian näyttelyt vaihtuvat noin kuukauden välein. Näyttelyissä on ollut esillä monia taiteenmuotoja maalaustaiteesta ja grafiikasta installaatioihin ja keramiikkaan.

– Näyttelyt ovat hyvin taiteilijalähtöisiä. Galleria ei ole  museo, vaan näyttelyt esittelevät elävien taiteilijoiden taidetta, Muona kertoo.

Osa näyttelyistä on isoja ryhmänäyttelyitä, joiden teokset tulevat eri puolilta Suomea. Mukana on ollut myös kansainvälisiä taiteilijoita. Noin puolet näyttelyistä on paikallisten taiteilijoiden ja puolet muualta Suomesta ja ulkomailta tulevien taiteilijoiden näyttelyitä.

Nykytaidetta matalalla kynnyksellä

Helsingin Taiteilijaseura (HTS) on paikallisten ammattitaiteilijoiden yhdistys, jonka näyttelytoimikunta valitsee gallerioihin esille tulevat näyttelyt.

Muonan mukaan Suomenlinnassa sijaitseva näyttelytila on suosittu ja hakemuksia saadaan paljon. Näyttelyhaku on avoin kaikille taiteilijoille, eikä vaadi HTS:n jäsenyyttä.

Tulevaisuudessa HTS haluaa kehittää galleriatoimintaa entistä enemmän kestävän kehityksen ehdoilla ja erilaiset Suomenlinnan kävijät huomioiden.

Galleriaan on helppo tutustua linnoitusvierailun ohessa. Sisäänpääsy on ilmainen ja paikalla oleva työntekijä kertoo mielellään esillä olevasta taiteesta. Eeva Muonan mukaan HAA Galleriaan ovat tervetulleita tutustumaan kaikki taiteenystävät ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Siirry Helsingin taiteilijaseuran sivuille.

Valimo on täyden palvelun vierassatama

$
0
0

Valimo sijaitsee yhden maailman vanhimman edelleen toiminnassa olevan kuivatelakan kupeessa. Heti Susisaaren sillan toiselta puolelta kääntyy kävelytie, joka kulkee telakka-alueen läpi. Kesäaikaan tyhjillään oleva telakka-allas jatkuu kävelytien eteläpuolella aina Valimolle saakka.

Pari sataa metriä kävelytietä kuljettua edessä avautuu Valimon terassi ja vierassataman laiturit. Perjantai-iltapäivänä laiturissa on useita eri kokoisia veneitä kylki kyljessä. Terassilla istuu muutama pöytäseurue myöhäisellä lounaalla. Ravintolan sisällä vieraita vastaanottaa baarikoira Jäppinen, joka on selvästi tottunut elämään ympärillään.

Café Bar Valimo ja vierassatama ovat olleet toiminnassa 21 vuotta. Ennen tätä Valimon rakennus toimi pitkään romuvarastona. Rakennus on tehty 1870-luvulla ammusvalimoksi, mistä se on saanut myös nykyisen nimensä.

Valimolla huomioidaan veneilijöiden monenlaiset tarpeet

Puolilähikuva Mikko Antti-Pojasta

Vuonna 1997 kokkina toiminut Mikko Antti-Poika oli telakalla katselemassa veneitä kuullessaan mahdollisuudesta vuokrata Valimo. Nykyisin hän pyörittää yritystä kahden muun osakkaan kanssa.

Antti-Pojan mukaan toiminnan aloittamisessa oli hyötyä siitä, että hän itse veneilee ja tuntee siten asiakkaidensa tarpeet.

– Veneilijät tarvitsevat muutakin kuin ruokaa ja olutta. He kaipaavat myös mahdollisuutta esimerkiksi tiskata tiskejä ja käydä suihkussa, Antti-Poika sanoo.

Satamapalvelut ovatkin yksi Valimon valttikortteja. Valimolla veneeseen saa veden ja sähkön. Pyykkiä voi pestä ja iltaisin lämpiävät saunat. Veneilijät ovatkin Valimon suurin asiakasryhmä.

Valimon ruoka- ja juomatuotteet ovat kehittyneet vähitellen vuosien saatossa. Ruokalista vaihtuu päivittäin, minkä vuoksi ravintolassa syntyy vähän hävikkiä. Ruokalistalla on päivittäin erilaisia salaatteja, pastoja, päivän kalaa ja lohikeittoa.

Satamaisännän ja emännän rooli vaatii pelisilmää ja hyviä ihmissuhdetaitoja

Valimo on avoinna koko veneilykauden aina kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä syyskuulle.

Kanta-asiakkaat ovat Valimon kantava voima. Alkukesällä vierassatamassa käy usein lähimatkalaisia Helsingistä ja Uudeltamaalta. Lomakauden alkaessa Valimolla tavataan pitkänmatkalaisia eri puolilta Suomea ja Eurooppaa ja jopa valtamerten takaa.

Satamassa on satamaisäntä tai emäntä vastaanottamassa veneilijöitä.

– Laiturilla työskentelevältä vaaditaan hyvää pelisilmää: paikat on saatava täytettyä ilman välejä, mutta niin että naapurisopu säilyy, Antti-Poika sanoo.

Vierasatamaan mahtuu 48 venettä ja kiireisimpään aikaan paikat ovat usein täynnä. Aurinkoisina viikonloppuina vierassatamaan kannattaakin soittaa paikan varmistamiseksi. Valimolla tehdään parhaansa, jotta kaikki mahtuvat nauttimaan Suomenlinnan vierassataman palveluista.

Siirry Valimon sivuille.

Suomenlinnan K-Market palvelee asukkaita ja kävijöitä ympäri vuoden

$
0
0

K-Marketin jäätelöaltaan ääressä käy kuhina. Kaupassa on kävijöitä ja asukkaita, joista jokaisella on omat tarpeensa. K-Market on Suomenlinnan ruokakauppa, joka palvelee aamusta iltaan ympäri vuoden.

K-Market on sijainnut nykyisellä paikallaan Pikku-Mustasaaren sillan kupeessa vuodesta 2013 lähtien. Rakennus on Suomenlinnan uusin.

Suomenlinnan ruokakauppa sijaitsi pitkään lähellä olevassa Elannon taloksi kutsutussa rakennuksessa. Nykyisin Elannon talossa on Cafe Silo.

Ennen uuden K-Marketin rakentamista, Suomenlinnan ruokaostokset tehtiin Siwassa. Siwa sijaitsi noin sadan metrin päässä nykyisen K-Marketin paikasta, vaaleanpunaisen Rantakasarmin rakennuksen toisella puolella.

Uudelle kaupalle oli kuitenkin ilmeinen tarve ja samalla Siwa muuttui K-Marketiksi. Ville Behm ja Aino Korhonen ovat työskennelleet K-Marketin yrittäjinä vuodesta 2018 lähtien.

Suomenlinnan K-Market oli kauppiaiden toivekohde

Puolikuva K-Marketin Ville BehmistäBehm on perinyt kiinnostuksen alaa kohtaan kauppiaina työskennelleiltä vanhemmiltaan. Kauppa-alalla muutaman vuoden työskenneltyään hän päätti lähteä Keskon kauppiaskoulutukseen. Reilun vuoden kestäneen koulutuksen jälkeen oli aika pohtia, mihin K-Marketiin lähteä kauppiaaksi.

Suomenlinna valikoitui nopeasti toivekohteeksi sen keskustaa lähellä olevan sijainnin ja ainutlaatuisen ympäristön vuoksi.

– Olemme aina pitäneet Suomenlinnasta ja tänne on mukava tulla. Olemme tosi iloisia, että saamme olla täällä, Behm kertoo.

Behm ja Korhonen jakavat tehtävät keskenään tehtävät joustavasti ja pariskunnan yhteistyö sujuu hyvin.

– Aamulla kun tullaan töihin, niin katsotaan, kumpi tekee mitäkin. Molemmat osaavat kaikki tehtävät, Behm sanoo.

Kauppiaana toimiminen Suomenlinnassa on erilaista kuin muualla

Parin kauppiasvuotensa aikana Behm ja Korhonen ovat oppineet tuntemaan asiakkaansa. Behmin mukaan kauppiaana toiminen Suomenlinnassa on erilaista verrattuna moneen muuhun kohteeseen, sillä asiakaskunta ja kävijämäärä vaihtelevat vuoden mittaan.

– Suomenlinnassa pitää osata reagoida kausivaihteluihin ja seurata sääennustetta, Behm sanoo.

Kaupan valikoima elää koko ajan tilanteen mukaan. Tuotevalikoimassa pyritään huomioimaan toiveet mahdollisuuksien mukaan.  Ostosten teon lisäksi kaupassa voi muun muassa noutaa postipaketin tai ladata matkakortin.

Tärkein kohderyhmä ovat Suomenlinnan asukkaat, joista monen kasvot ovat tulleet tutuiksi.

– Olemme täällä suomenlinnalaisia varten ympäri vuoden, sanoo Behm.

Siirry K-Marketin sivuille.

Sotamuseo kertoo Suomen sotien tarinan

$
0
0

Suuren punatiilisen rakennuksen ovella liehuu Suomen lippu. Sisäänkäynniltä avautuu laaja tila, jossa voi tutustua Suomen sotahistoriaan itsenäistymisestä aina nykypäivään saakka. Tilassa on nähtävillä eri aikakausien univormuja, panssarivaunuja, aseita ja muuta esineistöä runsain mitoin.

Sotamuseo on sijainnut Suomenlinnassa 1930-luvulta lähtien. Nykyisiin tiloihin Sotamuseo siirtyi vuonna 1989. Pysyvä näyttely uudistettiin vuonna 2018 ja samalle se laajeni myös viereiseen Tykistömaneesin rakennukseen.

Sotamuseon kokonaisuus käsittää tällä hetkellä kolme kohdetta: Sotamuseon Maneesin, Tykistömaneesin sekä sukellusvene Vesikon. Sotamuseon kokoelmaa on kerätty pitkään ja se on Suomen laajin sotahistoriaan liittyvä kokoelma.

Puolikuva Sotamuseon Lauri HaavistostaNäyttelypäällikkö Lauri Haaviston mukaan näyttelyssä riittää tutkittavaa useammallekin vierailukerralle.

– Vastaavaa esineistöä ei löydy mistään muualta, Haavisto sanoo.

Sukellusveneen ahtaus yllättää kävijät

Myös sukellusvene Vesikko on ainutlaatuinen käyntikohde. Turussa rakennettu sukellusvene on ainoa, johon voi Suomessa päästä kurkistamaan sisälle. Vesikko osallistui talvisotaan ja jatkosotaan yhdessä neljän muun suomalaisen sukellusveneen kanssa.

Vesikko avattiin yleisölle vuonna 1973. Sodan jälkeen sukellusvene oli Katajanokalla osina, josta se kuljetettiin viidessä osassa Suomenlinnaan ja restauroitiin käyntikohteeksi.

Haaviston mukaan sukellusvene näyttää isommalta ulkoapäin ja sisätilojen pienuus yllättää monet kävijät.

– Vesikossa näkee sukellusveneen ahtauden: kuinka pienessä tilassa kaksikymmentä sukellusvenemiestä on operoinut, Haavisto kertoo.

Sukellusveneitä operoitiin Toisessa maailmansodassa Suomenlinnasta käsin. Vesikon nykyinen sijainti Suomenlinnan Susisaarella onkin siten hyvin perusteltu.

Sotamuseossa Suomen sotahistoriaan voi tutustua matalalla kynnyksellä koko perheen kanssa

Etenkin ulkomaalaiset kävijät yllättyvät Sotamuseossa Suomen sotahistorian monimutkaisuudesta. Nykyisin museovieraista noin puolet on ulkomaalaisia.

– Tavoitteemme on tarjota selkeän visio Suomen sotahistoriasta. Haluamme, että ihmisille jää vierailusta jotain käteen, Haavisto sanoo.

Sotamuseo haluaa tukea myös lasten ja nuorten tutustumista Suomen sotahistoriaan tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn kaikille alle 18-vuotiaille.

Sotamuseolla järjestetään ympäri vuoden erilaisia teemaopastuksia ja tapahtumia. Haavisto suositteleekin Sotamuseon seuraamista Facebookissa, jotta kiinnostavat tapahtumat eivät jää huomaamatta.

Lue lisää Sotamuseon verkkosivulta.

Sukellusvene Vesikko on toistaiseksi suljettuna koronavirustilanteen vuoksi. Vesikon ahtaat sisätilat eivät mahdollista turvallista vierailua. Sukellusvenettä pääsee ihailemaan ulkoa käsin ympäri vuoden. Vesikossa voi myös vierailla virtuaalisesti koska vain. Siirry 360-esitykseen. Kerromme, kun Vesikossa pääsee taas käymään. 

Viewing all 401 articles
Browse latest View live